• 1402/03/06 - 08:49
  • - تعداد بازدید: 104
  • - تعداد بازدیدکننده: 94
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • https://eduv.hums.ac.ir/Z3d
به مناسبت روز جهانی تیـــروئیـــد ۲۰۲۳

به مناسبت روز جهانی تیـــروئیـــد ۲۰۲۳

غده تیروئید که در ناحیه جلو گردن واقع شده یکی از مهم ترین غدد درون ریز بدن بوده که با تولید هورمون های تیروئید سوخت و ساز بدن را کنترل می کند.

به گزارش پایگاه خبری وب‌دا در همدان، غده تیروئید غده ای کوچک و پروانه ای شکل است که در وسط و قسمت تحتانی گردن قرار دارد. اصلی ترین وظیفه غده تیروئید، کنترل متابولیسم بدن است.

غده تیروئید با تولید میزان مناسب از دو هورمون بنامهای T۳و T۴ کنترل متابولیسم بدن را بعهده دارد و هرچه این دو هورمون مورد استفاده قرار بگیرند، غده تیروئید مقادیر جایگزین آنها را تولید خواهد کرد. این در حالیست که کنترل مقدار هورمون تیروئید در جریان خون بواسطه غده ای بنام هیپوفیز انجام میشود. هیپوفیزغده ای است که در مرکز جمجمه زیر مغز قرار دارد. هرگاه هیپوفیز متوجه فقدان این هورمون یا افزایش سطح هورمون های تیروئید شود، هورمون TSH را تنظیم کرده و آن را برای تیروئید ارسال می کند.


شایع ترین بیماریهای مربوط به غده تیروئید
پرکاری و کم کاری تیروئید:
پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که این غده، مقادیربیش از حد از هورمون تولید نموده و سرعت مصرف انرژی در بدن بیشتر شود و بالعکس اگر این غده،  مقادیر کافی از هورمون را تولید نکند، سرعت مصرف انرژی کمتر شده و اصطلاحا کم کاری تیروئید را خواهیم داشت.


چه کسانی به بیماری تیروئید مبتلا می شوند؟
افراد مبتلا به بیماریهای تیروئیدی  در همه گروههای سنی و با هر نژادی دیده میشوند. اما بررسی ها  و امار حاکی از ان است که زنان ۵ تا ۸ برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری هستند.


تشخیص بیماری های تیروئید:
از جمله راههای تشخیص بیماریهای تیروئید انجام آزمایشات خون است. تست هورمون تحریک کننده تیروئید یا TSH برای شناسایی و تشخیص بیماری های تیروئیدی پیش از شروع علائم بالینی استفاده میشود .در صورتی که این بیماری به موقع تشخیص داده شود با استفاده از شیوه های درمانی مناسب میتوان بیماری را کنترل کرد. منظور از درمان این بیماری بازگردانی سطح این هورمون به حالت طبیعی است. کم کاری تیروئید با دارویی به نام لووتیروکسین درمان پذیر است این دارو کمبود هورمون را در بدن جبران می نماید. با تعیین دوز این دارو توسط پزشک سطح هورمون در بدن بیمار تحت کنترل درآمده و به حالت طبیعی برمیگردد. در پرکاری تیروئید نیز می بایست روند تولید هورمون تیروئید به حالت نرمال برگردد. درمان این نوع بیماری شامل استفاده از دارو برای جلوگیری از تولید هورمون، استفاده از ید رادیو اکتیو برای غیرفعال کردن تولید هورمون و یا جراحی تیروئید که در آن همه یا بخشی از این غده برداشته می شود. متداول ترین روش درمان ید رادیواکتیو است. این نوع درمان در اکثر مواقع منجر به کم کاری تیروئید میشود که نیازمند مصرف لووتیروکسین بوده تا سطح هورمون به حالت نرمال برگردد.



  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 2967
کلمات کلیدی
اقلیما توکلی
خبرنگار

اقلیما توکلی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید